Среща между премиера Бойко Борисов и руския премиер днес се очаква да

...
Среща между премиера Бойко Борисов и руския премиер днес се очаква да
Коментари Харесай

Среща Борисов-Медведев днес за газа от Туркменистан

Среща сред премиера Бойко Борисов и руския министър председател през днешния ден се чака да се организира през днешния ден в рамките на Първия каспийски конгрес, който се организира в Туркменистан, в курортната база " Аваза ". 

Енергийните планове и по-специално дали може да захраним газов хъб " Балкан " от Туркменистан ще са най-вероятната тематика на диалозите, стана ясно от коментар на Борисов през вчерашния ден, който взе участие в Каспийския конгрес.

" Туркменистан разполага с огромни газови залежи. Най-вече им е забавно дали можем да захраним газовия хъб „ Балкан “. Това може да стане единствено взаимно с съветската страна “, съобщи Бойко Борисов. „ Целта е нашият газов хъб „ Балкан “, да намерим, и на срещата с Медведев това ще приказваме, дали, защото всички тръби от Туркменистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се създадат суапови покупко-продажби “, сподели още българският министър председател. 

„ Туркменистан се развива бързо, само че Каспийско море е екологична зона, през която не може да минава газопровод, въпреки че е позволена за пробутване на петролопровод. Туркменистан е измежду трите страни в света с най-големи газови залежи “, уточни Борисов. 

" В Каспийския район има големи благоприятни условия за бизнес и с всички страни сме в отлични връзки. Туркменистан разполага с огромни количества газ, част от който би могъл да идва и за нашия газоразпределител „ Балкан “, тъй че да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква. ", разяснява още той.

Българската страна има интерес  да влага в Туркменистан  в редица сфери, съобщи още министър-председателят. " Навлизат български компании, има към този момент подписани контракти, мисля, че ще има и други, тъй като фактически има гаранции за техния бизнес, посочи министър председателят. 

Борисов означи, че след първата му среща с президента Гурбангули Бердимухамедов към този момент има български компании, които извършват поръчки в Туркменистан. Премиерът уточни, че Туркменистан има произвеждане, от което стопанството ни има потребност, а в същото време домакините демонстрират интерес към нашите индустриални зони и високи технологии. Голям интерес имат към нашето машиностроене, акцентира Борисов. Той добави, че с президента на Туркменистан са постигнали договореност да бъде проведена среща на министри от двете страни, които да посетят местата, където има висока добавена стойност, с цел да може при започване на годината да се подпишат нови съглашения.

Постигната е също по този начин договореност двете страни взаимно да си дават по един офис в София и в Ашхабад за улеснение на връзките сред България и Туркменистан. С този офис ще бъдем и поръчител за бизнеса, да бъде по-окуражен, че ще има поддръжка, добави министър-председателят Бойко Борисов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР